アーティランプス(ArtiLamps)、フィリップ・バットンシェフ / クリストフ・ポコシェフ協力のもと、来店証明NFTの配布サービスを開始

アーティランプス(ArtiLamps)、フィリップ・バットンシェフ / クリストフ・ポコシェフ協力のもと、来店証明NFTの配布サービスを開始

アーティランプス(ArtiLamps)、フィリップ・バットンシェフ / クリストフ・ポコシェフ協力のもと、来店証明NFTの配布サービスを開始

「食×web3」関連事業を展開するアーティランプス株式会社(代表取締役CEO:藤澤勇哉)は、Le Petit Tonneau(ル・プティ・トノー)のフィリップ・バットンシェフ(Chef Philippe Batton)、LUGDUNUM Bouchon Lyonnais(ルグドゥノム・ブション・リヨネ)のクリストフ・ポコシェフ(Chef Christophe Paucod)と協力し、両レストランにて来店証明NFTの配布を開始することをお知らせいたします。

目まぐるしく変化する時代に合わせた先進的なレストランを目指すべく、新しい技術の積極的な活用に注力していきます。
web3との親和を図り模索していくことでレストラン業界を牽引していき、日本国内や世界に向けた食文化の発展に取り組んでいきます。

協力店①

ル・プティ・トノー(Le Petit Tonneau)

ワインと料理を軸にした、フランス的な雰囲気溢れるビストロ。お手頃価格ながら本格的な料理が味わえると好評を得ています。

優雅なお昼時間を演出するシンプルながら奥深いランチメニューや、好きなものを好きなだけ選べるアラカルト、自慢の料理を贅沢に堪能できるディナーコースなど、時間と気分に合わせた食事を楽しむことができるでしょう。


また、店内では定期的にミュージシャンを招いた音楽イベントも開催。プロの音楽と一流のフレンチを同時に満喫できるのも、ル・プティ・トノーならではの魅力です。

フィリップ・バットン(Philippe Batton)

1963年4月8日、フランスパリに生まれる。16歳で料理の世界に入り、レストラン「ラ・トゥール・ドゥ・モンレリ」の料理長ベルナール・ノエルの下で修行を積む。

その後、パリの4つ星ホテル「ホテル・ジョルジュ・サンク」や「マノワール・ド・パリ」での勤務を経験。86年には初めての来日をきっかけに日本への興味を強めていった。

一度はパリへ戻るものの90年に再来日。95年からは東京の「エブリーヌ」でシェフディレクターとして抜擢され、さらに活躍の場を広げている。また、当時の人気テレビ番組「料理の鉄人」に出演し、フレンチの鉄人 坂井シェフに勝利したことで、評判はますます高まった。その他、テレビ番組に多数出演。

フランス文化を広く海外に浸透させた功績が高く評価され、フランス政府より「メリット・アグリコール賞」を授与された。

現在でも、日本とフランス料理との架け橋になるべく精力的に活動している。

また、フランスの代表的な家庭レシピを日本にも広めるため、YouTubeチャンネルを開設し、定期的に更新している。

【予約】https://www.petitonneau.com/reservation/

【メディア】 https://www.youtube.com/@lacuisinedephilippebatton7714

協力店②

ルグドゥノム・ブション・リヨネ(LUGDUNUM Bouchon Lyonnais)

本場のリヨン料理が堪能できる店として厚い支持を得ています。2011年から12年連続でミシュラン一つ星を獲得。

「素材の持ち味を生かすこと」にこだわり、リヨン料理を現代の味へとアップデートした品々は多くの食通を唸らせてきました。

豚の耳を混ぜ込んだトースト入りのリヨン風サラダ、温製の自家製ピスタチオ入りソーセージなどの前菜、モゥリセットお母さんスタイルのクネル ナンチュアソース、タブリエ・ドゥ・サプール、ブーダン・ノワールとリンゴのタタン、アンドゥイエット マスタードソースなどの定番料理、食事を締めくくるラム酒風味のババ、レグリース風味のクレームブリュレ、柑橘サラダとフロマージュ・ブランのソルベ…

絶品リヨン料理の数々が、特別な時間を提供してくれます。

クリストフ・ポコ(Christophe Paucod)

1973年1月21日、ヴェニスィウ(フランスのリヨン郊外)に生まれる。15歳で料理人としての道を歩み始め、ルーアンにあるミシュラン2つ星レストラン“ジル”で見習生としてジル・トルナードに従事。

その後、ノルマンディ地方の「ホテルドーヴィル」の料理長、ジェラール・サレや、歴代のフランス最高勲章受章者マニュエル・マルティネス、エミール・タブルディオ、ガブリエル・ビスカイユなどの元で修行を積む。

98年、日本に一目惚れして来日すると料理学校の教職やホテルソフィテル東京の総料理長などを歴任。

2007年、「自分の店をもちたい」という願いを叶えるために、東京神楽坂にて「ルグドゥノム・ブション・リヨネ」をオープン。同店は2011年から12年連続でミシュラン一つ星を獲得している。

シェフとして数々の料理の賞も受賞している。

また料理人として働く一方で料理協会や団体、調理学校への参加も積極的に行っている。

【予約】http://lyondelyon.com/blog/?page_id=652

【メディア】http://lyondelyon.com/blog/?page_id=550

来店証明NFTの概要

店内にて高級料理と特別な時間を満喫した証として、来店者のみに配布。本サービスが外食産業とweb3技術の融合の一助になればと思い、構想しました。

この度、母国フランスから遠く離れた地、日本で海外文化を発信する一流シェフにご協力いただけたことを非常に光栄に感じています。

来店証明NFTの配布を契機とし、本場のフランス料理を堪能していただければ幸いです。NFTはスマホで受け取りが可能ですので、来店の際にはぜひお受け取りください。

配布開始は8月を予定しており、開始時は再度アナウンスをさせていただきます。

■アーティランプス株式会社概要

【会社名】アーティランプス株式会社(ArtiLamps, Inc.)

【設立】2020年12月

【代表者名】代表取締役CEO 藤澤勇哉

【事業内容】ブロックチェーン・NFTに関するコンサルティング、システム開発、企画運用、研究開発 / SaaSの開発及び提供

【コーポレートサイト】https://www.artilamps.com

ArtiLamps, in collaboration with Chef Philippe Batton and Chef Christophe Paucod, is starting a distribution service for proof-of-visit NFTs.

ArtiLamps, Inc. (Founder/CEO: Yuya Fujisawa), which operates in the “Food x web3” industry, is pleased to announce the launch of a proof-of-visit NFT distribution service in collaboration with Chef Philippe

Batton of Le Petit Tonneau and Chef Christophe Paucod of LUGDUNUM Bouchon Lyonnais.

We are committed to leveraging new technologies actively in order to create forward-thinking

restaurants that align with the rapidly changing times. By exploring the compatibility with web3, we aim to lead the restaurant industry and contribute to the development of culinary culture in Japan and

around the world.

Collaborating Restaurant 1

Le Petit Tonneau

Le Petit Tonneau is a bistro with a French atmosphere, focusing on wine and cuisine. It has received

favorable reviews for offering authentic dishes at affordable prices.

You can enjoy meals according to your time and mood, such as simple but profound lunch menus that create an elegant lunchtime atmosphere, à la carte options where you can choose as much as you like, and dinner courses where you can indulge in their proud dishes.

The restaurant also hosts regular music events featuring musicians, allowing guests to enjoy

professional music and exquisite French cuisine simultaneously, which is a unique charm of Le Petit Tonneau.

Philippe Batton

Philippe Batton was born on April 8, 1963, in Paris, France. At the age of 16, he entered the culinary

world and apprenticed under Chef Bernard Noel, the head chef of the restaurant “La Tour de

Montlhéry.”

He gained experience working at prestigious establishments such as the 4-star hotel “Hotel George V” and “Manoir de Paris” in Paris. In 1986, he made his first visit to Japan, which sparked his interest in

the country.

Although he initially returned to Paris, he came back to Japan in 1990. From 1995, he was appointed

as the chef director at “Evelyne” in Tokyo, further expanding his career. He gained even more popularity by appearing on the popular TV show “Iron Chef” and winning against the French Iron Chef,

Chef Sakai. He has also made numerous appearances on television programs.

His contributions to spreading French culture widely overseas have been highly recognized, and he

was awarded “the Prix du Mérite Agricole” by the French government.

He continues to be actively involved in bridging Japanese and French cuisine and operates a YouTube channel to promote typical French family recipes in Japan, regularly updating its content.

【Reservation】https://www.petitonneau.com/reservation/

【Media】https://www.youtube.com/@lacuisinedephilippebatton7714

Collaborating Restaurant 2

LUGDUNUM Bouchon Lyonnais

LUGDUNUM Bouchon Lyonnais has gained strong support as a restaurant where you can enjoy

authentic Lyon cuisine. It has been awarded the Michelin one-star rating for 12 consecutive years since 2011.

They emphasize “bringing out the true flavors of ingredients” and have impressed many food

enthusiasts with their modernized Lyon dishes.

They offer a variety of exquisite Lyon dishes such as Lyon-style salad with toast containing pig’s ears, warm homemade sausages with pistachios, Moulesettes in Nantua sauce, Tablier de Sapeur, Boudin

Noir and apple Tatin, Andouillette with mustard sauce, as well as classic dishes to finish your meal,

such as Baba with rum flavor and Crème Brûlée with the taste of Légrièse, citrus salad, and fromage

blanc sorbet.

Their exceptional Lyon dishes provide a special dining experience.

Christophe Paucod

Christophe Paucod was born on January 21, 1973, in Vénissieux. He began his career as a chef at the age of 15 and worked as an apprentice under Gilles Tournadre at the Michelin 2-star restaurant “GILL” in Rouen.

He then gained experience by training under Chef Gerard Sallé, the head chef of “Hotel Deauville” in

Normandy, as well as renowned French chefs who have been awarded the highest honors, such as

Chef Manuel Martinez, Chef Emile Tabourdiau, and Chef Gabriel Biscay.

In 1998, he fell in love with Japan and came to the country. He has held positions as a culinary school

instructor and the executive chef at Sofitel Tokyo, among others.

In 2007, to fulfill his wish of owning his own restaurant, he opened “LUGDUNUM Bouchon Lyonnais” in Kagurazaka, Tokyo. The restaurant has been awarded the Michelin one-star rating for 12 consecutive

years since 2011.

He has also won numerous awards for his culinary skills as a chef. While working as a chef, he actively participates in culinary associations, organizations, and cooking schools.

【Reservation】http://lyondelyon.com/blog/?page_id=652

【Media】http://lyondelyon.com/blog/?page_id=550

Overview of Proof-of-Visit NFTs:

As a proof of enjoying fine dining and special moments at the restaurant, the proof-of-visit NFTs will

be exclusively distributed to guests. We conceived this service with the aim of contributing to the

fusion of the restaurant industry and web3 technology.

We are extremely honored to have the collaboration of top chefs who excel at promoting foreign

cultures in Japan, far away from their home country of France.

We hope that the distribution of proof-of-visit NFTs will serve as an opportunity for you to indulge in

authentic French cuisine. Since NFTs can be received on smartphones, please be sure to receive them when you visit. The distribution is scheduled to begin in August, and we will make another

announcement at that time.

■ Overview of ArtiLamps, Inc.

[Company Name] ArtiLamps, Inc.

[Established] December 2020

[Representative] Yuya Fujisawa, CEO

[Business Activities] Consulting, system development, planning and operation, research and

development related to blockchain and NFTs / Development and provision of SaaS

[Corporate Website] https://www.artilamps.com



記事選定/ライター
NFT-TIMES 長尾英太

ブロックチェーン技術記者、長尾といいます。ブロックチェーンについては投資/投機的な観点よりも、技術として未来の社会でどのように取り込まれていくかを中心に発信したいです。最近ではNFTやメタバースなどに注目しています。 1989年11月7日千葉出身。大学卒業後IT企業に入社。2017年にブロックチェーンの技術ライターとして独立。 Twitter
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